Hur ofta ska man pausa?

När du kör bil kan tiden lätt springa iväg och helt plötsligt så har flera timmar gått. Du kanske inte ens känner att du behöver ta en paus – men det bör du ändå göra. Du bör gå ut och sträcka på benen, få lite luft, dricka eller äta något och sen sätta dig i bilden för att köra vidare. Men om man inte känner att man behöver en paus kan det vara svårt att veta hur ofta man ska stanna.

En bra utgångspunkt

En enkel måttstock är att man ska stanna varje eller varannan timme. Du behöver inte pausa i flera minuter varje gång, utan det räcker kanske att du öppnar bildörren, ställer dig upp och tar lite luft för att sen fortsätta köra igen. Om du jobbar på kontor kan du tänka att du ska ta en paus från bilkörningen lika ofta som du brukar ta en paus från jobbet och dataskärmen.

Hur länge kan du sitta i stolar för kontor innan det börjar värka i ryggen och pirra lite i musklerna? Det kanske är en gång i timmen och då ska du även ta en liten micropaus en gång i timmen när du kör. Detta trots att bilsätet kan vara skönare än en kontorsstol.

Varför?

Nu kanske du undrar varför du ska pausa körningen då och då. Det bör du inte bara göra för att du inte ska somna vid ratten, utan också för att du ska få ny energi och orka fortsätta fokusera på vägen. Du behöver även fylla på med mat eller dryck ibland och det kan vara svårt att göra medan du kör.