Kör miljösmart

Tänker du på att köra miljösmart när du kör bil? De flesta får lära sig detta mycket noggrant när man tar lektioner på körskola, men med åren glömmer många bort det. Eftersom bilarna i samhället påverkar växthuseffekten och alltså jordens klimat otroligt mycket åt det negativa hållet så måste alla tänka på detta och vara eftertänksamma i trafiken.

Om man har flera olika vägar att välja mellan när man kör så bör man alltid välja den väg där man kan hålla så jämn fart som möjligt och slipper stanna onödigt mycket. Det är när man gasar och bromsar mycket hela tiden som bilen förbrukar mycket bränsle, och det är ju väldigt onödigt om man faktiskt har möjlighet att välja en annan väg där detta ej behövs. Välj även den väg där du kan köra på hög växel så ofta som möjligt då även detta gör att bilen förbrukar lite mindre bränsle. Om du har två valmöjligheter där den ena går genom stadens gator och den andra går via motorväg så bör du alltså välja motorvägen.

En annan sak man ska undvika i största möjliga mån är att stå på tomgång. På många platser är detta dessutom förbjudet, så det är lika bra att vänja sig av med det även om man står på en plats där förbudet inte står skyltat. Många nya bilar har idag en funktion som gör att bilen stänger av sig tillfälligt om man stannar vid trafikljus eller liknande. Då sparar man automatiskt bränsle.